یک روز ، یک جمله ...

امروز به هر کاری که قراره انجام بدی، باور داشته باش

18 مرداد

مکانیزم کاری Snapshot مطلب ویژه

شرکت VMWare برای محصولات Workstation و ESX خود یک ویژگی به نام Snapshot ایجاد کرده است که در بسیاری از موارد کمک شایانی به مدیران و کارشناسان حوزه زیرساخت می کند.

 به طور کلی این ویژگی همانند ویژگی Restore Point ویندوز است و عملکرد آن به این صورت است که از وضعیت کنونی ماشین مجازی شما یک نقطه بازگشت مطمئن ایجاد می کند تا در صورت بروز خطا بر روی آن ماشین (منظور سیستم عامل آن است) بتوانید به آن نقطه مطمئن بازگردید.

اما به صورت دقیقتر می خواهیم بدانیم که فرآیند این ویژگی به چه صورت است و از چه مواردی اقدام به ایجاد Restore Point می کند:

فرآیند Snapshot گیری توسط VMWare با ایجاد یکسری فایل و تغییر یکسری فایل دیگر صورت می پذیرد. در این تغییرات از فایل اصلی ماشین مجازی یک VMDK جدید ایجاد می شود که به آن Delta Disk گفته می شود، شایان ذکر است این دلتا دیسک در مواردهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد (مانند استفاده در ویژگی Linked Clone در ساختار VDI و یا در مبحث بکاپ گیری از ماشین های مجازی).

فایل دیگری که ایجاد می شود مربوط به حافظه ماشین مجازی می باشد که در صورت درخواست شما می توانید از وضعیت کنونی حافظه ماشین خود نیز Snapshot تهیه نمایید. این فایل با پسوند VMSN ایجاد می شود.

نکته: در صورتیکه خواهان ایجاد Snapshot با حالت Memory باشید، می بایست مدت زمان بیشتری را در انتظار ایجاد Snapshot صرف نمایید.

فایل دیگری که در این فرآیند ایجاد می شود فایل VMSD می باشد که در واقع دیتابیس Snapshot ماشین مجازی است و مهمترین و اصلی ترین فایل در این فرآیند به حساب می آید. این فایل ارتباط دهنده Snapshot ها به Delta Disk ها می باشد.

نکته: زمانیکه از یک ماشین مجازی Snapshot تهیه می کنید، پس از پایان Snapshot گیری، تغییرات بر روی ماشین مجازی بر روی دیسک دلتای ایجاد شده اعمال می شوند و دیسک مربوط به ماشین مجازی به صورت Read Only قرار می گیرد. حال اگر این Snapshot ها زیاد باشند، میزان فضای زیادی از Datastore شما توسط آنها اشغال می شود. همچنین روند رشد ماشین مجازی بیشتر شده و در نهایت حذف Snapshot ها با کندی بیشتری صورت می پذیرد.

به طور مثال اگر شما یک دیسک 10 گیگابایتی داشته باشید و بخواهید از آن Snapshot بگیرید، دیسکی که ایجاد می شود یک دیسک 10 گیگابایتی + دیسک جدید + میزان فضای اشغالی توسط VMSN + سرریز فضا می باشد.

انتخاب های موجود در گزینه Snapshot :

در زیرمجموعه گزینه Snapshot موارد زیر به چشم می خورند:

  • ایجاد یک Snapshot یا Create a snapshot : به منظور ایجاد یک Snapshot جدید از ماشین مجازی
  • حذف یک Snapshot یا Remove Snapshot : به منظور حذف یکی از نقاط بازگشت موجود
  • حذف تمام Snapshot ها یا Remove all Snapshots : به منظور حذف تمام Snapshot ها
  • بازگشت به نقطه مطمئن یا Revert to Snapshot : به منظور بازگشت به حالتی که در یک Snapshot وجود دارد
  • اقدام به یکسان سازی دیسک یا Consolidate : یکی کردن سلسله ای از Redo-Log های موجود

نکته: ویژگی Consolidate کردن دیسک از نسخه vSphere 5 به بعد ایجاد شده است و عدم Consolidate کردن دیسک باعث پر شدن فضای Datastore شما می شود. زمانی به Consolidate کردن نیاز پیدا می کنید که یک خط از لیست دیتابیش Snapshot پاک شود اما دیسک آن از Datastore حذف نشود. در واقع با این عمل یک دیسک دلتا به دیسک اصلی به اصطلاح Commit و فضای آن آزاد می شود.

آشنایی با Redo-Log های VMWare :

ویژگی به نام Redo-Log وجود دارد که در واقع فایل هایی هستند که فرآیند تغییراتی که توسط ماشین مجازی (در زمان روشن بودن) بر روی بلاک های دیسک ایجاد می شود را بر روی دیسک های Independent Non-Persistent ذخیره می کنند. برای دیسک هایی با نوع Independent Non-Persistent در صورت خاموش یا ریست شدن ماشین مجازی این فایل ها ذخیره نمی شوند. نحوه نامگذاری این فایل ها نیز به صورت .vmdk.REDO می باشد. به صورت پیش فرض این فایلها در کنار فایلهای دیگر ماشین مجازی قرار دارند اما شما می توانید مسیر آنها را تغییر دهید.

بهترین شرایط نگهداری این فایلها در مسیر لوکال هاست مجازی شما می باشد.

به منظور ایجاد یک Snapshot از ماشین مجازی مراحل زیر را طی نمایید:

  • در محیط Web Client بر روی ماشین مورد نظر خود راست کلیک کرده و گزینه Take Snapshot را انتخاب کنید

Take Snapshot

  • یک نام و توضیح مختصر برای این Snapshot انتخاب و گزینه OK را کلیک نمایید

Snapshot

نکته: در صورتیکه گزینه Snapshot the virtual machine’s memory را انتخاب کنید، از اطلاعات درون حافظه نیز اقدام به تهیه Snapshot می کند و این انتخاب زمان تهیه Snapshot را طولانی تر می کند.

به منظور بازگشت به نقطه اطمینان و یا حذف یک Snapshot مراحل زیر را طی نمایید:

  • در محیط Web Client بر روی ماشین مورد نظر خود راست کلیک نمایید و گزینه Manage Snapshots را انتخاب کنید.
  • بر روی نام Snapshot خود کلیک کرده و گزینه Revert یا Delete را برگزینید.
  • برای انجام فرآیند Consolidate بر روی ماشین مجازی خود راست کلیک کرده و مسیر زیر را طی کنید.

Consolidate

رضا اردانه

مدیریت وب سایت آموزش دیجیتال

نظر دادن

خبرنامه

برای دریافت جدیدترین خبرهای سایت در خبرنامه عضو شوید